Župa prerozdelí 150-tisíc eur do ďalšieho ročníka participatívneho rozpočtu Tvoríme kraj.

Trnavský samosprávny kraj otvoril šiesty ročník župného participatívneho rozpočtu s názvom Tvoríme kraj. Zameraný je na podporu občianskeho aktivizmu a realizáciu občianskych a komunitných projektov s cieľom zapojenia verejnosti do rozhodovacích procesov Trnavského kraja. V tejto súvislosti župa organizuje aj verejné stretnutia so záujemcami, a to na dvanástich miestach kraja ale i online. Do aktuálneho ročníka kraj zo svojho rozpočtu vyčlenil sumu 150-tisíc eur.

„Aj v tomto ročníku župného participatívneho rozpočtu ponúkame aktívnym obyvateľom možnosť získať finančnú podporu na ich projekty a zapojiť sa tak do verejného diania v Trnavskom kraji. Chceme s nimi participovať a následne spoločne rozhodnúť o realizácií atraktívnych projektov. Úspech predošlých piatich ročníkov ukázal, že o tento druh dotácií zo strany župy je záujem. Aj preto sme tohtoročný balík financií zvýšili o sumu 50-tisíc eur, a teda dokopy medzi ne prerozdelíme až 150- tisíc,“  uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Výška podpory jedného projektu v rámci participatívneho rozpočtu je aj v tomto ročníku maximálne 4.000 eur. Objem finančných prostriedkov sa bude rozdeľovať podľa priemerného počtu obyvateľov s trvalým pobytom v Trnavskom kraji. Pre okres Trnava je vyčlenených 34-tisíc eur, v okrese Dunajská Streda 33-tisíc eur, Galantský okres 25.500 eur. Suma 17.500 eur je určená pre okres Piešťany, projekty v okrese Senica si rozdelia 15.500 eur. Okres Skalica získa objem financií vo výške 12.500 eur a najmenší okres v kraji, ktorým je Hlohovec 12-tisíc eur.

„Prvé stretnutie pre všetkých záujemcov sa uskutoční online, a to v pondelok 2. septembra 2024. Poskytneme potrebné informácie o aktuálnom ročníku, harmonograme, a taktiež budeme zbierať nápady na projekty, ktoré sa budú uchádzať o podporu. Tento ročník nám umožňuje financovať väčší počet projektov, preto veríme, že sa zapojí čo najviac obyvateľov,“ uviedol koordinátor rozpočtu Jakub Sejna.

Predkladať projekty je možné do 4. októbra 2024 a následné hlasovanie verejnosti bude prebiehať od 16. do 12. januára 2025. Celkové výsledky budú zverejnené v priebehu januára 2025.

Podrobnosti o tohtoročnej výzve, ako aj o zásadách participatívneho rozpočtu nájdete na webovej stránke www.tvorimekraj.sk.

Prvé online stretnutie pre záujemcov sa uskutoční v pondelok 2. septembra 2024 o 13:00 hodine prostredníctvom linku https://bit.ly/onlinePRstretnutie24

 

Harmonogram verejných stretnutí:

9.9. 2024 (pondelok) Skalica

10.9.2024 (utorok)  Senica

11.9.2024 (streda) Jablonica

12.9.2024 (štvrtok) Hlohovec

16.9. 2024 (pondelok) Dunajská Streda

17.9. 2024 (utorok) Veľký Meder

18.9. 2024 (streda) Leopoldov

19.9. 2024 (štvrtok) Piešťany

23.9. 2024 (pondelok) Galanta

24.9. 2024 (utorok) Šintava

25.9. 2024 (streda) Trnava

26.9. 2024 (štvrtok) Biely Kostol

 

Trnavská župa počas leta modernizovala viaceré stredné školy

Trnavský samosprávny kraj v spolupráci so strednými školami, ktoré zriaďuje pokračoval počas uplynulého obdobia v skvalitňovaní podmienok pre vzdelávanie študentov. Na stavebné práce, rekonštrukcie učební či výstavbu športových areálov využili prázdne priestory škôl počas letných prázdnin.

„Modernizácia župných škôl v našom kraji prebieha celoročne a výnimkou nie sú ani letné prázdniny. Tento čas sme využili napríklad na Spojenej škole Jána Bottu v Trnave, kde rekonštruujeme vestibul. Moderné odborné učebne na Strednej odbornej škole obchodu a služieb sme zabezpečili aj pre študentov úplne nového a žiadaného odboru Ochrana osôb a majetku. Jeho zavedením reagujeme na dopyt trhu práce. Okrem toho sme pokračovali aj s výstavbou novej telocvične pri Strednej odbornej škole podnikania v remeslách a službách v Senici, ktorá bude využívať slnečnú energiu a zrekonštruovali sme aj vzduchotechniku na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, ďalšie stavebné práce počas leta prebiehali napríklad aj na Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Gbeloch, kde bola zrekonštruovaná strecha nad budovou školy a dielňami.

V priestoroch SOŠ obchodu a služieb v Trnave vznikli odborné učebne, do ktorých investovala župa zo svojho rozpočtu takmer 94-tisíc eur. Zrealizovala sa kompletná rekonštrukcia rozvodov, nové omietky a podlahy v učebniach aj na chodbe. V učebniach bolo zabezpečené aj potrebné vybavenie. Okrem toho tu župa vybudovala nové workoutové ihrisko, do ktorého investovala 50-tisíc eur. Ihrisko bude slúžiť ako doplnenie športového areálu vyhradeného pre športové aktivity študentov. K ihrisku bol vybudovaný aj prístupový chodník, ktorý ho prepája s budovou telocvične. Slávnostné otvorenie nového školského roka 2024/2025 prebehne za prítomnosti zástupcov župy aj na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trnave.

Stavebné práce napredovali aj v Senici, kde župa stavia modernú telocvičňu priamo v areáli SOŠ podnikania v remeslách a službách. Na streche objektu bola nedávno nainštalovaná fotovoltická elektráreň, ktorá zabezpečí významnú úsporu energie a prispeje k udržateľnosti celého projektu. Telocvičňa by mala byť dokončená v predstihu, a to do konca tohto roka. Celková cena diela bude približne1,9 milióna eur, pričom kraj získal príspevok vo výške 930-tisíc eur z európskych zdrojov.

Jednou z ďalších investičných akcií na Záhorí bola rekonštrukcia strechy nad budovou školy a dielňami odborného výcviku SOŠ elektrotechnickej v Gbeloch. Na strešnej konštrukcii sa vybudovali vrstvy, v rámci ktorých bola položená nová hydroizolácia. Súčasťou diela bolo aj namontovanie dažďových žľabov, zvodov ako i nového bleskozvodu. Celková investícia župy bola vo výške viac ako 112-tisíc eur.

Kraj priebežne zatraktívňuje priestory ale i odbory stredných župných škôl, ktoré aj počas najbližšieho školského roka odprezentuje na jedinečnom podujatí Kam na strednú v Trnavskej župe. Prostredníctvom série eventov ponúka žiakom ôsmych a deviatych ročníkov možnosť oboznámiť sa so štúdiom.

Séria podujatí začína vo štvrtok 3. októbra v Trnave, následne pokračuje 10. októbra v Senici a 17. októbra 2024 v Dunajskej Strede. Na podujatí sa odprezentujú zástupcovia stredných odborných škôl, obchodných akadémií aj gymnázií z celého Trnavského kraja.

 

J. Viskupič: „Odkaz aktérov Slovenského národného povstania sa nesie aj ponad desaťročia.“

Trnavský samosprávny kraj organizoval pietnu spomienku pri príležitosti 80. výročia SNP na Univerzitnom námestí v Trnave. Pamiatku obetí si uctil trnavský župan Jozef Viskupič so zástupcami Mesta Trnava a Klubu vojenskej histórie Trnavská posádka.

„Aktéri Slovenského národného povstania odložili to, čo ich rozdeľovalo a vo vedomí vzdorovať proti zlu ukázali zmysel a dôležitosť spojenia a spoločného úsilia. Tento odkaz sa nesie aj ponad desaťročia v nutnosti odložiť to, čo nás rozdeľuje a vykročiť k spoločnému zápasu za obranu demokracie, jej hodnôt a princípov a ponad všetky rozdelenia nájsť spoločnú reč. Len tak budeme môcť pokračovať v úsilí meniť Slovensko na ešte lepší domov pre všetkých slušných a čestných ľudí,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Program bude pokračovať o 14.00 hod. v priestoroch kinosály Západoslovenského múzea v Trnave premietaním filmu Posledný povstalec. V budove múzea sa o 16.00 hod. uskutoční slávnostné otvorenie výstavy Slovenské národné povstanie – 80. výročie.

Župa predstavila 5 nových domov rodinného typu na juhu Slovenska

Trnavský samosprávny kraj predstavil ďalší projekt, ktorého cieľom je dosiahnuť prechod z inštitucionálnej na komunitnú formu sociálnej starostlivosti. Župa postavila a zariadila zariadenia rodinného typu až pre 60 prijímateľov sociálnej služby v okrese Dunajská Streda. Na stavebné práce, ktoré boli v celkovej hodnote viac ako 3,2 mil. eur, získala župa príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

„Budúcnosť v poskytovaní sociálnych služieb vidíme v komunitnej forme starostlivosti. Ide o prechod z veľkokapacitnej alebo inštitucionálnej na komunitnú formu bývania, ktorá umožňuje klientom zariadení žiť samostatnejšie, a zároveň je to krok k individuálnejšiemu prístupu v starostlivosti. V desiatich nových moderných bezbariérových samostatných bytových jednotkách našli svoj druhý domov aj klienti Centra sociálnych služieb Okoč – Opatovský Sokolec, ktorí ho už naplno využívajú. Verím, že aj vďaka tomu sa zlepší kvalita ich života a budú mať viac príležitostí pre plnohodnotnejší a aktívnejší život v rámci komunity,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že tri novopostavené domy rodinného typu sa nachádzajú v obci Okoč, jeden v Opatovskom Sokolci a jeden v Topoľníkoch.

Každý z domov disponuje dvomi samostatnými bytovými jednotkami s kapacitou spolu pre 12 klientov. V nových objektoch sú poskytované dva druhy sociálnej služby, a to zariadenie podporovaného bývania (5 bytových jednotiek) a špecializované zariadenie (5 bytových jednotiek). V zariadení podporovaného bývania je starostlivosť o klientov poskytovaná celoročne, pričom je zameraná najmä na získanie čo najväčšej samostatnosti a nezávislosti. Ide najmä o nácvik sociálnych zručností, starostlivosti o domácnosť, prípravy stravy, aktivizácie na trhu práce, pomoci pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov.

„V špecializovanom zariadení sú v rámci celodennej starostlivosti klientom poskytované okrem ubytovania a stravovania všetky odborné činnosti týkajúce sa ošetrovateľskej a opatrovateľskej starostlivosti, sociálnej rehabilitácie a pomoci pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby,“ doplnil riaditeľ CSS Okoč – Opatovský Sokolec Tibor Veres s tým, že podľa registrovanej kapacity je v zariadení podporovaného bývania spolu 30 klientov a v špecializovanom zariadení rovnako 30 klientov.

Dodávka a montáž kuchynských liniek vrátane spotrebičov v hodnote viac ako 70-tisíc eur bola súčasťou projektu realizovaného v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Trnavský samosprávny kraj do ostatného interiérového vybavenia investoval zo svojho rozpočtu takmer 250-tisíc eur, zároveň župa zrealizovala aj zateplenie budovy sídla CSS Okoč a zrekonštruovala sociálne zariadenia terapeutického centra na bezbariérové. Investícia z vlastného rozpočtu bola vo výške takmer 96-tisíc eur.

Zariadenie v Okoči sa v rokoch 2003-2015 zapojilo do 1. kola Národného projektu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR s názvom „Podpora procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb“ a kontinuálne v období rokov 2019-2021 pokračovalo vo vzdelávaní zamestnancov zariadenia v rámci Národného projektu Deinštitucionalizácia zariadení sociálnych služieb – Podpora transformačných tímov. CSS Okoč naďalej kladie veľký dôraz na ďalší odborný rast zamestnancov a realizáciou úspešných projektov podporuje ich celoživotné vzdelávanie. Trnavská župa má v procese deinštitucionalizácie okrem zariadenia v Okoči ďalších sedem zariadení.

Župa začína s výstavbou dvoch nových zariadení podporovaného bývania v Medveďove v okrese Dunajská Streda

Trnavský samosprávny kraj pokračuje v modernizácii a rozširovaní priestorov župných zariadení sociálnych služieb. Aktuálne začína s budovaním dvoch zariadení podporovaného bývania v rámci deinštitucionalizácie Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých v Medveďove v okrese Dunajská Streda, a teda prechodu z inštitucionálnej na komunitnú formu bývania. Staveniská boli odovzdané zhotoviteľovi projektov EURO-HOME s.r.o., pričom stavebné práce začnú v najbližších dňoch.

„Naším cieľom je poskytovať kvalitnú a dostupnú sociálnu starostlivosť v celom Trnavskom kraji. Aktuálne začíname so stavbou dvoch moderných a bezbariérových zariadení v Medveďove, ktoré nebudú len miestom na bývanie, ale aj príležitosťou pre našich klientov viesť samostatnejší a plnohodnotnejší život. Nákup pozemkov, výstavba a zariadenie nových piatich bytových jednotiek pre dvadsať štyri klientov bude financované z európskych zdrojov v celkovej sume viac ako 2,6 milióna eur,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že objekty aj ich vybavenie je navrhnuté s cieľom dosiahnuť čo najväčšiu mieru samostatnosti klientov.

V rámci projektov „Deinštitucionalizácia Domova sociálnych služieb Medveďov“ I. a „Deinštitucionalizácia Domova sociálnych služieb Medveďov II.“  budú  vybudované  kompletne bezbariérové objekty. Jeden objekt bude zahŕňať dve priľahlé bytové jednotky so samostatným vchodom, každá pre 6 prijímateľov. V prvej bytovej jednotke vzniknú 2 jednolôžkové izby a 2 dvojlôžkové izby, v druhej bytovej jednotke budú 4 jednolôžkové izby a 1 dvojlôžková izba. V druhom objekte sa budú nachádzať tri bytové jednotky so samostatnými vchodmi, každá pre 4 prijímateľov. Vo všetkých troch sa budú nachádzať 2 jednolôžkové izby a 1 dvojlôžková izba.

„Poskytovanie sociálnych služieb po vybudovaní zariadení je plánované v rámci samostatnej domácnosti, v každom objekte celkom pre 12 prijímateľov. V oboch budovách bude v jednej bytovej jednotke vybudovaný aj samostatný vchod pre personál, kde budú mať samostatnú kuchyňu s jedálenským kútom, kúpeľňu a technickú miestnosť s práčkou a sušičkou.“ doplnil riaditeľ DSS pre deti a dospelých v Medveďove Vladislav Kmeť.

Predpokladané celkové náklady na oba projekty, na ktoré župa získala príspevok z Plánu obnovy a odolnosti SR, sú viac ako 2,6 milióna eur. Zahŕňajú nákup pozemkov, stavebné práce, nákup interiérového vybavenia, ako aj rôznych strojov, prístrojov a zariadení. Stavebné práce na zariadeniach by mali byť ukončené na jeseň v roku 2025. Zhotoviteľ EURO-HOME s.r.o. bude realizovať výstavbu oboch zariadení podporovaného bývania súčasne.

Župa v  predchádzajúcom období zmodernizovala aj samotný Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých v Medveďove. Postavila prístavbu budovy, vďaka ktorej sa zlepšilo pracovné prostredie pre zamestnancov. Do nových moderných priestorov pre administratívnu činnosť kraj investoval viac ako 670-tisíc eur.

Trnavský samosprávny kraj sa bude o európske zdroje a zdroje z Plánu obnovy a odolnosti SR uchádzať aj s ďalšími zariadeniami, a to DSS Bojková, CSS Rohov, vybudovanie ŠZ Piešťany.

Dočasné premostenie v Holíči je hotové, sprevádzkované bude v piatok popoludní

Trnavský samosprávny kraj dokončil výstavbu dočasného premostenia, ktoré bude slúžiť počas rekonštrukcie mosta ponad Chvojnicu pri Holíči. Dočasné premostenie, postavené z betónových prefabrikátov, sa nachádza hneď vedľa pôvodného mosta, ktorý bude zbúraný a nahradený novou konštrukciou. Vďaka vybudovaniu dočasného premostenia nebude musieť byť odklonená premávka do okolitých obcí. Konštrukcia i šírka premostenia sú totiž dostatočne veľké na to, aby mohla byť premávka po ňom vedená v oboch smeroch a aby po premostení mohli prejsť všetky druhy vozidiel.

Motoristi budú môcť prechádzať po dočasnom premostení od piatka 23. augusta 2024 od 16.00 hod. Po premostení bude možné prechádzať za zníženej rýchlosti, pričom v tejto súvislosti TTSK žiada motoristov o rešpektovanie dočasného dopravného značenia.

Do vybudovania dočasného premostenia investovala župa sumu 348-tisíc eur, pričom konštrukciu bude využívať Správa a údržba ciest TTSK aj pri ďalších rekonštrukciách mostov na území kraja. Po vybudovaní a sprevádzkovaní dočasného premostenia pristúpi župa k samotnej rekonštrukcii mosta ponad Chvojnicu, ktorá bude v sume 736-tisíc eur.

V Holíči rastie dočasné premostenie, obchádzky počas rekonštrukcie mosta nehrozia

Trnavský samosprávny kraj komplexne zrekonštruuje most ponad Chvojnicu pri Holíči na Záhorí. Starý most v havarijnom stave bude zbúraný a na jeho mieste vznikne úplne nový, ktorý znesie aj vyššiu dopravnú záťaž.

„Chceli sme predísť nepríjemným obchádzkam, preto sme sa rozhodli hneď vedľa pôvodného mosta vybudovať dočasné premostenie, ktorého stavba je aktuálne v procese. Na miesto boli dovezené betónové prefabrikáty, ktoré sú už uložené na mieste a po dokončení vozovkových vrstiev budú pripravené slúžiť. Premostenie je stavané na dva jazdné pruhy, čo znamená, že premávka v danom úseku bude plynulejšia. Prosíme všetkých vodičov, aby rešpektovali dočasné dopravné značenie, ktorým bude upravená rýchlosť pri prejazde,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Do vybudovania dočasného premostenia investovala župa sumu 348-tisíc eur, pričom konštrukciu bude využívať Správa a údržba ciest TTSK aj pri ďalších rekonštrukciách mostov na území kraja. Po vybudovaní a sprevádzkovaní dočasného premostenia pristúpi župa k samotnej rekonštrukcii mosta ponad Chvojnicu, ktorá bude v sume 736-tisíc eur.

Župa je bližšie k začiatku výstavby cyklotrasy a cyklolávky od Zavaru po Stellantis

Trnavský samosprávny kraj je o krok bližšie k výstavbe ďalšieho úseku Vážskej cyklomagistrály, a to od začiatku obce Zavar po trnavskú automobilku Stellantis v dĺžke 1,7 kilometra. Zároveň bude realizovaná aj výstavba cyklolávky ponad diaľnicu D1.

Zhotoviteľom stavby – spoločnostiam CS, s. r. o. a Swietelsky-Slovakia spol. s. r. o. – bolo odovzdané stavenisko k následnej výstavbe, ktorá by sa mala rozbehnúť v jesenných mesiacoch.

Cena stavebných prác je súhrnne za cyklotrasu a cyklolávku stanovená na 1,8 milióna eur. Výstavbu župa spolufinancuje z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR.

Gastrolove si posvieti aj na najväčšie faux pas z pohľadu zahraničných turistov

Príbehy ľudí, ktorí uspeli vo svete, ale doma na Slovensku zostávajú málo známi, sprostredkuje účastníkom (ne)konferencia Gastrolove. Uskutoční sa 27. septembra 2024 pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu v Elektrárni Piešťany. Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj je jej hlavným partnerom.

Stretnutie s prvým Slovákom, ktorý získal michelinskú hviezdu aj s odborníčkou na etiketu z Paríža. Gastrolove ponúka pestrý program zameraný na zlepšovanie služieb v oblasti hotelov, reštaurácií a turizmu. Opäť sa koná s podporou KOCR Trnavský kraj, ktorej úlohou je vytváranie podmienok pre rozvoj cestovného ruchu. Aj preto bude (ne)konferencia venovaná novým trendom v službách, ale napríklad aj gastroturistike.

„Pri systémovej zmene stratégie župy v podpore turizmu sa nám pred rokmi podarilo združiť kľúčových aktérov na území Trnavského kraja a založiť krajskú organizáciu cestovného ruchu, ktorá ďalej pokračuje v sieťovaní dôležitých hráčov a svojim podielom na príprave Gastrolove tiež prispieva k vzdelávaniu ľudí pracujúcich v turizme,“ hovorí trnavský župan Jozef Viskupič a dodáva, že práve spolupráca prispela k tomu, že Trnavský kraj ako jediný prekonal v júni 2024 rekordné hodnoty návštevnosti z rovnakého obdobia roka 2019.

Organizátori Gastrolove z magazínu Kávičkári kladú dôraz na kvalitu programu, ale aj na catering a celkové pohodlie účastníkov. Aj preto pri príprave (ne)konferencie oslovili profesionálov z päťhviezdičkového piešťanského hotela Thermia Palace i župnú Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera, ktorá vychováva absolventov oceňovaných doma i v zahraničí.

„Spájame úspešné osobnosti s ľuďmi hľadajúcimi inšpiráciu. V Elektrárni Piešťany sa stretávajú pri dobrej káve a chutnom jedle, aby si navzájom odovzdávali skúsenosti a posúvali tak celé odvetvie dopredu. Aj preto bude zlatým bodom programu škola etikety od certifikovanej školiteľky z Paríža, Lucie Sandrin Breznayovej, ktorá sa pozrie aj na najväčšie faux pas na Slovensku z pohľadu zahraničných turistov,“ hovorí Simona Budinská z magazínu Kávičkári, ktorá je hlavnou organizátorkou Gastrolove.

„Svetový deň cestovného ruchu, ktorý oslavujeme 27. septembra, je príležitosťou pripomenúť si, že domáci i zahraniční dovolenkári sú čoraz náročnejší. Len pripravenosť na ich zvyšujúce sa nároky môže prispieť k tomu, aby sa do destinácie radi vracali. Gastrolove je určená pre všetkých, ktorí chcú byť pripravení,“ uzatvára Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

EZÚS Rába-Dunaj-Váh vyhlási novú výzvu Fondu malých projektov v sume 1,45 milióna eur. Pracuje aj na regionálnom akčnom pláne pre cestovný ruch.

Vo štvrtok 15. augusta sa v Divadle Jána Palárika v Trnave uskutočnilo Zhromaždenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Rába-Dunaj-Váh (EZÚS R-D-V). V rámci rokovania prebehla voľba predsedníctva EZÚS R-D-V, pričom predsedom sa stal György Popovics a spolupredsedom zoskupenia bude trnavský župan Jozef Viskupič. Témou zasadnutia bola aj správa o činnosti, o priebehu implementácie projektov, ako aj pripravovaná nová výzva na predkladanie žiadostí z Fondu malých projektov, ktorá bude vyhlásená v septembri.

„Spoločne, naprieč krajmi aj krajinami, vytvárame a rozvíjame dlhodobé partnerstvá na miestnej úrovni, ktoré prinášajú výsledky. Hlavný prínos Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Rába-Dunaj-Váh spočíva v podpore aktivít z Fondu malých projektov, ktorý považujem za silný nástroj pre rozvoj obcí a dlhodobej cezhraničnej kooperácie. Výsledkom sú úspešne realizované projekty, a zároveň zvyšovanie kvality života v našich regiónoch, či už ide o oblasť turizmu, kultúry, ochrany životného prostredia, ale aj ďalších oblastí zahŕňajúce investície menšieho rozsahu. V uplynulom období bol najväčší záujem zaznamenaný v oblasti organizácie festivalov a kultúrnych podujatí, veľké množstvo žiadostí sa týkalo aj športových podujatí, ako aj odborných konferencií a programov,“ povedal trnavský župan a spolupredseda EZÚS R-D-VJozef Viskupič.

Zhromaždenie EZÚS R-D-V zhodnotilo činnosť zoskupenia za rok 2023, a zároveň schválilo plán činnosti zoskupenia na ďalšie obdobie. Členovia zhromaždenia tiež pristúpili k voľbe predsedu a spolupredsedu EZÚS R-D-V. Spolupredsedom sa stáva trnavský župan Jozef Viskupič a predsedom bude György Popovics zo župy Komárom-Esztergom.

Ďalšou z tém bolo aj zhodnotenie činnosti Fondu malých projektov za roky 2016 až 2023. Za uvedené obdobie bolo podporených 126 projektov v celkovej výške 5,3 milióna eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, čo znamená spoluprácu vyše 270 organizácií. Úspešní žiadatelia realizovali svoje malé projekty v oblasti kultúry, cestovného ruchu, športu a posilňovania cezhraničnej medziinštitucionálnej spolupráce s maximálnym príspevkom z EFRR vo výške 50-tisíc eur.

Z fondu bol napríklad podporený projekt na zlepšenie podmienok pre aktívny oddych a turizmus v obciach Ňárad a Tápióbicske. Vytvorený bol multifunkčný rekreačný park vhodný pre všetky generácie. Liečebňa chorôb dospelého veku a domov dôchodcov pre seniorov v Lehniciach zrealizovala výmenu skúseností a nových metód pri liečbe pacientov po náhlej cievnej mozgovej príhode. Zakúpený bol aj liečebný pohybový nástroj a ďalšie nástroje potrebné k liečbe.

Okrem iného je cieľom Fondu malých projektov aj posilniť cezhraničnú spoločenskú súdržnosť a partnerstvo, povzbudzovať organizácie a občanov k účasti na demokratickom a občianskom živote Európskej únie. Na tento účel bola v roku 2023 z EFRR vyčlenená suma 1,45 milióna eur, ktorá bola rozdelená medzi 78 schválených projektov. Ako hovorí výkonná riaditeľka EZÚS R-D-V Ema Vasiová, „na podobný účel plánujeme v priebehu jesene vyhlásiť ďalšiu výzvu na predkladanie žiadostí o finančný príspevok, pričom na projekty, ktoré budú podporené, každoročne je vyčlenený rozpočet vo výške 1,45 milióna eur EFRR. Pracujeme aj na regionálnom akčnom pláne pre cestovný ruch, ktoré cieľom má byť nielen podpora, ale aj sieťovanie a integráciu poskytovateľov služieb v oblasti cestovného ruchu. Aktívne sa plánujeme zapájať do ďalších výziev a byť maximálne efektívni pri čerpaní európskych zdrojov.“

Európske zoskupenie územnej spolupráce Rába-Dunaj-Váh funguje od roku 2011 a pozostáva zo šiestich regiónov na slovensko-maďarskom pohraničí. Zoskupenie tvorí Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj, na území Maďarska sú to župy Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom a Pest).

Fond malých projektov je implementovaný v rámci prioritných osí Programu spolupráce Interreg VI-A Slovenská republika – Maďarsko. Cieľom Fondu malých projektov je posilnenie sociálnej súdržnosti podporou lokálnej spolupráce a zavedenie a zlepšenie dlhodobej spolupráce medzi subjektmi na oboch stranách slovensko-maďarskej hranice prostredníctvom podpory miestnych, resp. regionálnych projektov.