Cesta medzi Okočom a Dolným Štálom je zrekonštruovaná a sprejazdnená

Trnavský samosprávy kraj dokončil rekonštrukciu úseku cesty III/1428 medzi obcami Okoč a Dolný Štál v okrese Dunajská Streda. Modernizáciou prešiel úsek v dĺžke 2,2 kilometra, na ktorom bol kompletne vymenený asfaltový povrch a obnovené bolo aj vodorovné dopravné značenie. Predmetný úsek je po dokončení už plne sprejazdnený. Trnavská župa investovala do tejto rekonštrukcie sumu 695-tisíc eur, pričom zhotoviteľom bola spoločnosť Doprastav a. s.

V okrese Dunajská Streda je aktuálne v rekonštrukcii úsek cesty III. triedy medzi obcami Padáň a Pataš. Župa plánuje rekonštruovať aj cestu medzi Okočom a Veľkým Mederom, dva úseky ciest v Holiciach – v častiach Malá Budafa a Stará Gala, a tiež prieťah Horných Janík.

Sochy z Borovej budú zdobiť orloj múzea Čechov a Slovákov v USA

Cez víkend uskutočnilo podujatie, na ktorom boli spoločne odhalené a predstavené sochy, ktoré budú zdobiť orloj pred Národným českým a slovenským múzeom a knižnicou v Cedar Rapids, v štáte Iowa. Dvanásť sôch, ktoré vytvoril sochár Andrej Haršány z obce Borová pri Trnave, predstavuje dvanásť profesií, ktorým sa tradične venovali českí a slovenskí prisťahovalci v USA. Je medzi nimi napríklad socha baníka, poľnohospodára či kováča. Sú vyrobené z dubového dreva z orešianskych lesov a ich hmotnosť sa pohybuje medzi 30 až 40 kilogramami.

„Približne pred rokom som navštívil Národné české a slovenské múzeum a knižnicu v americkom štáte Iowa. Už vtedy som vedel, že spolupráca cez veľkú mláku má význam pre Slovensko aj Českú republiku, a je akýmsi mostom medzi našimi krajinami. Aj preto som veľmi rád a bolo mi naozaj cťou, byť pri tak významnej udalosti. Ďakujem všetkým, ktorí stoja za touto skvelou ideou, prišli s hodnotným nápadom a dostali ho do reálnej podoby. Ide o významný okamih, keď sochy z Borovej začínajú svoju cestu do Ameriky, podobne ako pred približne 200 rokmi cestovali osoby, ktoré boli pre tieto diela inšpiráciou.“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že sochy budú v USA slávnostne odhalené v septembri, a to aj za účasti prezidentov Slovenskej a Českej republiky a ďalších významných osobností.

Podujatia sa okrem trnavského župana zúčastnil aj starosta obce Borová Igor Košík, sochár Andrej Haršány, viceprezident Národného českého a slovenského múzea a knižnice Dalibor Mikuláš, člen správnej rady múzea Martin Izakovič a občiansky aktivista a moderátor Pavol Demeš.

Národné české a slovenské múzeum a knižnica, ktoré sa nachádza v americkom štáte Iowa, oslavuje v tomto roku 50. výročie svojho založenia a na jeseň 2025 uplynú tri desaťročia od jeho presťahovania do novej väčšej budovy. Združenie, ktoré si predsavzalo uchovať minulosť svojich predkov, vzniklo v roku 1974 v Cedar Rapids v Iowe. Jeho členmi boli príslušníci druhej a tretej generácie potomkov prisťahovalcov. V roku 1992 Kongres USA oficiálne uznal toto múzeum za národnú kultúrnu inštitúciu Čechov a Slovákov žijúcich v Spojených štátoch. 

Touroperátori z Blízkeho východu spoznali Trnavský kraj zážitkov

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj s podporou Trnavského samosprávneho kraja pokračuje v budovaní vzťahov na dôležitom cieľovom trhu. Zástupcovia cestovných kancelárií z krajín Perzského zálivu sa počas poznávacej cesty dozvedeli, čo všetko ponúka Trnavský kraj zážitkov. Absolvovali aj viacero dôležitých stretnutí, počas ktorých diskutovali aj o možnostiach priameho leteckého spojenia.

Výlet na historických automobiloch v Moravanoch na Váhom, rybačka v Bašovciach, prehliadka Trnavy so sprievodkyňou v historickom kostýme i ochutnávka  včelárskych produktov. To sú niektoré zo zážitkov, prostredníctvom ktorých v polovici júla profesionáli z oblasti cestovného ruchu spoznali Trnavský kraj, aby svoje pocity mohli sprostredkovať klientom na Blízkom východe. Vďaka Ensana – Slovenským liečebným kúpeľom Piešťany si vyskúšali silu prírodných zdrojov na Kúpeľnom ostrove a oboznámili sa tiež s inovatívnymi metódami liečby rôznych zdravotných ťažkostí v piešťanskom Hendi Medical Center.

KOCR Trnavský kraj hostila zástupcov cestovných kancelárií zo Spojených arabských emirátov, Kuvajtu, Bahrajnu, Ománu a Saudskej Arábie na základe spolupráce so spoločnosťou Aviareps, ktorá pomáha s propagáciou destinácie Trnavský kraj zážitkov v krajinách okolo Perzského zálivu.

„Na Slovensko zavítali profesionáli, ktorí svojim klientom ponúkajú rôzne druhy dovolenkových pobytov. Potvrdili záujem turistov z Blízkeho východu nie len o liečebné pobyty v srdci Európy. Za rezort cestovného ruchu môžem potvrdiť záujem o zvýšenie návštevnosti z týchto krajín, k čomu môže prispieť aj úprava podmienok získavania víz a zavedenie priameho leteckého spojenia,“ povedal  Marek Harbuľák, štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, ktorý zároveň poďakoval KOCR Trnavský kraj za organizáciu tejto poznávacej cesty.

Jej súčasťou bola aj prezentácia celého Slovenska, o ktorú sa postarali odborníci zo Slovakia Travel, a predstavenie hlavného mesta ako atraktívnej MICE destinácie, ktorú zastrešila Bratislava Convention Bureau. Hlavná časť programu pozývacej cesty bola venovaná príležitostiam, ktoré ponúka Trnavský kraj.

„Medzinárodné letisko priamo v kúpeľnom meste je z pohľadu cestovného ruchu jedinečnou prednosťou Trnavského kraja. Vďaka investíciám do tejto kľúčovej infraštruktúry sme mohli našim hosťom predviesť aký komfort turistom Letisko Piešťany poskytuje. Ocenili rýchlosť odbavovania cestujúcich, ale aj blízkosť hotelov a liečebných domov,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič. Trnavský samosprávny kraj je najväčším akcionárom letiskovej spoločnosti.

„Slovensko je v krajinách okolo Perzského zálivu známe najmä vďaka piešťanským kúpeľom. Našim cieľom je zaujať potenciálnych dovolenkárov aj ďalšími atraktivitami, ktoré Trnavský raj zážitkov ponúka. Táto poznávacia cesta – FAM trip bola ďalším krokom k budovaniu vzťahov s dôležitými hráčmi na tamojšom trhu cestovného ruchu a nadviazal na naše predchádzajúce aktivity – prezentácie a účasti na veľtrhoch v týchto krajinách,“ dodala Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Poznávacia cesta pre touroperátorov nadväzuje na aktivity, ktoré KOCR Trnavský kraj realizuje s podporou Trnavského samosprávneho kraja v štátoch okolo Perzského zálivu s cieľom využiť potenciál medzinárodného letiska v Piešťanoch. Patrí k nim účasť na veľtrhoch cestovného ruchu Arabian Travel Market Dubai a Riyadh Travel Fair, prezenčné i online workshopy pre zástupcov miestnych cestovných kancelárií, poznávacie cesty pre novinárov a influencerov, ale aj zahraničné zastúpenie koordinujúce PR aktivity Trnavského kraja zážitkov a predaj balíkov pre cestovné kancelárie.

Trnavská župa zmodernizovala cestu medzi Hlohovcom a Bojničkami

Trnavský samosprávny kraj dokončil modernizáciu úseku cesty II/507 medzi Hlohovcom a Bojničkami.

„S časovým predstihom sme dokončili modernizácia úseku cesty medzi Hlohovcom a Bojničkami. Práve táto cesta slúžila ako obchádzková trasa počas komplexnej rekonštrukcie najdlhšieho župného mosta v Hlohovci. Už vtedy sme avizovali, že k obnove cesty pristúpime zodpovedne. Na jej stave sa totižto prejavila aj zvýšená záťaž premávky počas náročnej rekonštrukcie mosta cez Váh. Výsledkom našej práce je zmodernizovaný 2,6 kilometrový úsek, do ktorého Trnavská župa z rozpočtu investovala 1,24 milióna eur,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Na 2,6-kilometrovom úseku je už nový asfaltový koberec, vpusty i zvodidlá. Počas uplynulých dní Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja zrealizovala aj nové vodorovné dopravné značenie.

Čo pripravila KOCR Trnavský kraj na letné prázdniny?

Leto je v plnom prúde a Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj pripravila množstvo podujatí nielen pre obyvateľov Trnavského kraja, ale taktiež aj pre návštevníkov, ktorí počas leta k nám zavítajú. Na čo sa môžeme tešiť počas letných mesiacov nám prezradila marketingová riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj Katka Rohaľová.

Ako ste sa v Krajskej organizácii cestovného ruchu Trnavský kraj pripravovali na letnú sezónu, pretože vieme, že počas leta naozaj tí turisti do nášho kraja prichádzajú vo veľkom.

Ja rada hovorím o našej organizácii, ako o dielničke na zážitky a tak ako v každej dielni, tak aj u nás pracujeme na zážitkoch v podstate počas celého roka. Viem, že letná sezóna sa začína u niekoho prázdninami, ale u nás v Trnavskom kraji zážitkov je to už oveľa skôr. My máme aktuálne za sebou už veľmi úspešnú sezónu jarnoletných prehliadok Piešťany podľa Wintera. Taktiež skončila prvá novinka tohtoročná, čo boli cyklotúlačky po Žitnom ostrove. Ďalej pokračujeme v zahájení sezóny cyklobusom Od vody k vode po Žitnom ostrove. Takže u nás naozaj už začína tá sezóna oveľa skôr ako len letnými prázdninami. V zime je to samozrejme tiež sú to tipy na výlety. Sú to skôr také výlety do prírody, je to návšteva termálnych horúcich prameňov. A zase v lete naopak sa ľudia chodia schladiť na kúpaliská. Takže sezóna u nás v kraji zážitkov je naozaj počas celého roka. A pripravujeme sa na ňu poctivo, na túto letnú už od začiatku zimy.

Spomínala si obľúbené podujatie Piešťany podľa Wintera, ktoré býva rozdelené na dve sezóny. Tá jarná bola ukončená, bola aj najúspešnejšia z hľadiska návštevnosti?

Tento rok sme sa pokúsili tú sezónu trošku posunúť viacej smerom k letu. Práve preto, že sme chceli vyskúšať, či nám nejakým spôsobom sa zmenia tie počty návštevníkov, alebo či bude väčší záujem o to, alebo naopak menší. Takže táto sezóna bola taká, poviem, jarnoletná. Bola viac posunutá smerom k letu a bola to taká experimentálna. A môžem povedať, že bola asi rovnako úspešná, nakoľko my tie prehliadky už, dá sa povedať, vždy vypredáme.

Letné prázdniny sú tu a ty si aj spomínala, že tá príprava na tú hlavnú turistickú sezónu začína pre vás od začiatku roka. Na aké podujatia sa môžeme počas leta tešiť?

Aktuálne by som asi pozvala všetkých na novinku, ktorým je ryžovanie zlata na splave. Vymysleli sme toto podujatie práve pre tieto horúce letá, kde ľudia môžu opäť byť trošku pri vode. Jedná sa o splav Dunajského ramena, Šulianskeho ramena, na konci ktorého budú mať možnosť návštevníci vyryžovať si zlato. Ide o prezentáciu takého tradičného ryžovania zlata na Dunaji, ktoré historicky, myslím, sa to volalo aj zlatý kút. V minulosti si chudobnejší ľudia chceli vyryžovať kus zlata, aby nejakým spôsobom sa uživili. Túto tradičnú metódu ryžovania zlata na Dunaji, ktorá je úplne iná ako ryžovanie zlata niekde napríklad v horách pri Banskej Štiavnici, tu si budú môcť vyskúšať návštevníci tohto splavu. Je to taký poldenný výlet.

Veľmi obľúbeným podujatím, ktoré počas leta navštívilo veľmi veľa ľudí z celého Slovenska, dokonca aj zo zahraničia, boli výletné vlaky. Ale akosi ostalo ticho tento rok s nimi…

Áno, tento rok výletné vlaky majú prestávku, ale pevne veríme, že budúci rok opäť budeme môcť naštartovať leto s výletnými vlakmi. Tento rok vyskúšame iné podujatia, pripravili sme množstvo iných výletov. Pevne veríme, že tiež budú rovnako úspešné, lebo už teraz je o ne záujem.

Môžeš aj spomenúť aké?

Pozývam všetkých srdečne na tzv. turbovýlet. Je to v podstate tiež prázdninový výlet, bude sa konať 4 soboty. Je to niečo veľmi unikátne. Je to výlet k turbínam Gabčíkovskej priehrady, vodného diela. A následne po tejto exkurzii na vodnom diele sa návštevníci presunú na kúpalisko alebo do termoparku vo Veľkom Mederi, ktoré je tiež atraktívnou súčasťou nášho kraja na Žitnom ostrove.

Dá sa teda povedať, že tieto turbovýlety by boli akousi náhradou tých populárnych výletných vlakov?

Áno, chceli sme ponúknuť alternatívu aj na Žitnom ostrove. Trošku ľudí zaviesť aj na miesta, ktoré ešte nenavštívili. Naskytla sa nám príležitosť tým, že sa otvoril nový tyk v Gabčíkovskej priehrade. Vytvorila sa nám tu veľmi pekná príležitosť na realizáciu takéhoto produktu. A zdá sa, že bude mať veľký úspech. Už teraz máme ohlasy. Prvý termín je už vypredaný, takže je to náhrada. Z pohľadu populárnosti to určite bude náhrada výletných vlakov. Je ten program iný, ale o to ešte zaujímavejší, pretože nie je bežné dostať sa k tým turbínam. Individuálne sa tam žiadny návštevník nedostane. Musíme vytvoriť skupinu. Je to kvôli bezpečnosti a kvôli fungovaniu tej elektrárne ako takej. A výlet pozostáva z takých dvoch častí. Je to teda návšteva, exkurzia v tejto elektrárni, kde sa úplne môžete dostať blízko k turbínam, a následne potom sa presunieme do Termálparku vo Veľkom Mederi, čo je jedna z veľkých atrakcií Žitného ostrova a nášho kraja ako takého, a tam je teda kúpačka, letná kúpačka. Myslíme si, že vieme týmto spôsobom zase ako keby rozšíriť tú našu ponuku zážitkov, ukázať aj iné miesta, priviesť nielen ako keby obyvateľov Trnavského kraja na miesta, ktoré už poznajú, ale taktiež aj návštevníkov z iných krajov. Celé je to organizované autobusovou dopravou z Piešťan, Galanty a Trnavy, takže pekná príležitosť aj pre obyvateľov kraja, aj pre návštevníkov z iných krajov.

Jedným z najnavštevovanejších miest v rámci nášho kraja sú aj Smolenice. Aj toto leto premáva obľúbená Smolenická včela. Kam všade sa ňou turisti môžu dostať a ako často premáva?

Smolenická včela premáva počas prázdninových víkendov. Sezóna sa začala skôr, pretože v destinácii sa konajú aj rôzne podujatia, na ktoré sme chceli prilákať ľudí, respektíve motivovať ľudí, aby aj na tieto podujatia prišli takouto kombinovanou dopravou. Takže sme už v júni odštartovali Smolenické včely k podujatiam, ktoré sa konali na zámku a v medovinárstve. Taktiež budeme pokračovať aj po letnej sezóne opäť k nejakým vybraným podujatiam bude Smolenická včela premávať. Smolenická včela  má svoju začiatočnú stanicu na železničnej stanici, vyzdvihne hostí a ide smer medovinárstvo Včelko. Potom do centra Smoleníc k Baničovi a končí na parkovisku na Jahodnej.

Dôležitá pre cestovný ruch je aj spolupráca s podnikateľmi. Akým spôsobom KOCRK spolupracuje s regionálnymi podnikateľmi?

Úlohou Krajskej organizácie cestovného ruchu jednou je samozrejme aj sieťovanie partnerov v destinácii. Čiže toto je taká naša rutina, spolupráca, komunikácia, sieťovanie a veľmi úzka spolupráca práve aj s podnikateľmi. Nielen s našimi organizáciami v destinácii, ale taktiež s podnikateľmi. Keď by som mohla vypichnúť nejaký taký konkrétnejší príklad, tak veľmi časté a úzke spolupráce máme počas organizácie našich famtripov alebo presstripov, čo znamená, že sú to také spoznávačky alebo oboznamovacie návštevy zahraničných cestovných kancelárií, novinárov. Je to prezentácia kraja pre skupiny zahraničných cestovných kancelárií alebo novinárov, ktoré počas roka organizujeme pre vybrané trhy, ktoré si zvolíme na začiatku roka. Chodíme potom po unikátnostiach, po atraktivitách, ktoré kraj ponúka a tam práve navštevujeme aj týchto našich miestnych podnikateľov, s ktorými úzko spolupracujeme a týmto spôsobom prezentujeme ich možnosti, ktoré oni v rámci cestovného ruchu ponúkajú pre prípadných návštevníkov.

Náš kraj je známy aj skvelou gastronómiou. Ktoré také jedlá alebo produkty by si odporučila, ktoré by návštevníci určite nemali vynechať?

Áno, k cestovaniu gastronómia patrí. A určite vieme všetci aj z vlastných skúseností, že keď máte po nejakom zážitku dobrý pocit ešte aj z jedla a z pitia, z dobrej obsluhy, z dobrého servisu niekde, tak určite je ten zážitok umocnený. Ja by som možno asi tak úplne konkrétny príklad nechcela dávať, ale môžem upriamiť pozornosť na naše sociálne siete. My sa snažíme práve robiť také seriály, kde upozorňujeme ľudí, alebo kde návštevníkom dávame tipy na rôzne reštaurácie, kaviarne. Nedávno sme sa venovali unikátnym miestam, autentickým miestam, eventovým, kde si môžete spraviť oslavu alebo konferenciu, workshop, alebo ísť ich len tak navštíviť. Čiže vždy sa snažíme vytvoriť nejaký seriál, kde prezentujeme viaceré tipy, alebo viacero týchto miest. Máme však veľmi dobré skúsenosti ako na Žitnom ostrove v Matúšovej zemi, typické čárdy, alebo v kaštieľoch, reštaurácie. Ako k Piešťanom patria Piešťanské oplátky, samozrejme. Ku Skalici patrí  trdelník, rubín.

Ktoré miesta v kraji, okrem spomínaných Smoleníc, by návštevníci určite nemali vynechať?

Seniori majú iné preferencie, dobrodruhovia, turisti majú iné preferencie. Čiže ja, keby som za seba  mohla povedať, mám rada dizajn, mám rada kultúru, určite by som odporúčala navštíviť v Piešťanoch Artu alebo nové Kreatívne centrum Trnava. Tam by som ja hľadala svoje inšpirácie a ako matka s deťmi by som mohla spomenúť môj nedávny zážitok v autokempingu Dlhá pri Trnave, kde je krásna, perfektná motokárová dráha. Je tam super vybudovaný pumptrack a okrem toho je tam autokemping veľmi pekne vybudovaný. Je to miesto, kde sme si naozaj užili veľa zábavy s deťmi. Takisto na Žitnom ostrove Malkia Park, veľmi príjemné miesto na strávenie času s deťmi.

Tento rok sa podarilo obnoviť lety z izraelského Tel Avivu na letisko v Piešťanoch. Izraelci majú náš kraj veľmi radi, čo najradšej navštevujú okrem kúpeľov?

Vo všeobecnosti by som asi mohla povedať, že čo milujú na Slovensku a na našom kraji. Samozrejme, špeciálne obdivujú zeleň. Je pre nich veľmi vzácne vedieť otvoriť okno, to čo nám je prirodzené, že otvorím okno a mám strom pred oknom. Toto sú veci, ktoré oni určite milujú na našom kraji, na našej krajine. Príroda, zeleň, množstvo lesov, samozrejme voda. To, že voda tečie, že máme rieky, že z kohútika sa viete napiť čerstvej vody, to sú veci, ktoré sú určite pre nich veľmi vzácne. A radi chodia určite aj na výlety. Keď sa aj v kúpeľoch zregenerujú, tak vyhľadávajú výlety do našich medovinárstiev. Máme skúsenosti s tým, že sú obľúbené obidve, či už Medolandia alebo medovinárstvo Včelko včelovina. Sú to gurmáni a vinári. Je to krajina s dobrým vínom, fantastickým vínom. To isté vyhľadávajú u nás, čiže víno. Ak prichádzajú aj za svojimi koreňmi alebo hľadajú nejakých svojich potomkov, príbuzných. Veľmi radi navštevujú židovské cintoríny, navštevujú všetky židovské pamiatky, synagógy. Či už sú to synagóga vo Vrbovom alebo sú to prerobené synagógy, alebo rekonštruované synagógy v Trnave. Samozrejme, upriamujeme ich pozornosť aj na Holokaust Múzeum v Seredi.

 

 

Atrakciou trnavského leta bude inovatívna GPS hra Po stopách Srandoňa

Letné spoznávanie Trnavy a jej okolia bude o čosi jednoduchšie. Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism predstavila vo štvrtok 18. júla novú online GPS hru s názvom Po stopách Srandoňa (www.srandon.sk) . Tá ponúka rodinám s deťmi možnosť spoznávať krásy regiónu prostredníctvom interaktívnych úloh a zážitkov.

Interaktívna GPS hra je zameraná na 22 najzaujímavejších miest v regióne Trnava, ktoré detských hráčov a ich rodičov privedú aj do okolitých obcí Dolná Krupá a Smolenice. Ich úlohou bude zbierať odtlačky Srandoňových labiek, za ktoré si budú môcť odblokovať rôzne odmeny.

„Takto pred rokom sme do života uviedli modrú postavičku menom Srandoň hravý, vďaka ktorej môžu rodiny s deťmi počas leta objavovať detské ihriská, turistické atrakcie a chodníky. V tomto roku na túto aktivitu nadväzujeme interaktívnou GPS hrou, pomocou ktorej strávia zmysluplný a zábavný čas nielen detičky, ale aj dospelí. Čaká ich viacero edukačných úloh, vďaka ktorým navštívia a spoznajú rôzne časti nášho regiónu,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism, ktorá hru vytvorila.

Pravidlá sú jednoduché, hrou vás prevedie známy hlas

Hru Po stopách Srandoňa si nie je potrebné sťahovať ani inštalovať, jednoducho sa spúšťa prostredníctvom stránky www.srandon.sk, Hra sa dá hrať okamžite, prípadná registrácia je potrebná len v prípade, že si chcú hráči ukladať získané „srandopacky“. Je naprogramovaná tak, aby okolie Trnavy mohli hráči spoznávať postupne.

„Majú na to celé prázdniny, a keď nestihnú, nevadí. Je to celoročná aktivita, pretože úlohy na seba nenadväzujú a budeme ich postupne dopĺňať. Sme radi, že touto hrou rodinám s deťmi umožňujeme atraktívnejšie objavovať náš región. Zaujímavosťou je, že sa rýmuje, aby sa deťom lepšie počúvala. Dobrodružné príbehy vymyslela dvojica copywriterok Janka Pekarková a Peťa Malovcová, texty nahovorila trnavská herečka Silvia Soldanová. Za vypočutie stojí aj ‚srandohymna‘, ktorú Silvia naspievala spolu s Trnavským detským speváckym zborom,“dodáva Alexander Prostinák.

Tento projekt víta aj kraj

Dobrodružné spoznávanie Trnavy a jej okolia sa začalo premiérovo 18. júla. Aktivitu, pri ktorej návštevníkom stačí mať nabitý mobilný telefón a chuť spoznávať, víta aj Trnavský samosprávny kraj.

„Oceňujem nápad novej inovatívnej hry, ktorá prepája technológie s reálnym poznaním histórie a kultúrnych pamiatok v našom kraji. Realizáciu tejto idey sme podporili aj preto, že hra vytvára zmysluplný priestor pre deti, rodiny či školy. Navyše je ukážkou vzájomnej spolupráce kraja, organizácií cestovného ruchu aj Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry. Verím, že tento projekt z našej spoločnej dielne zvýši atraktivitu regiónu pre obyvateľov aj jeho návštevníkov,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Agáta Mikulová, riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj, o novinke nie len pre turistov hovorí: „Okrem prezentácie zaujímavostí a skvalitňovania služieb je pre rozvoj cestovného ruchu dôležité prichádzať aj s inováciami ako je táto hra. S realizáciou dobrých nápadov pomáhajú rozvojové programy, dôležitá je však aj udržateľnosť. Srandoň má jednoznačne potenciál zaujať a byť dlhodobo lákadlom pre návštevníkov regiónu Trnava.“

Celý projekt realizovala OOCR Trnava Tourism vďaka finančnej podpore Krajskej inovačnej a rozvojovej agentúry z programu Podpora a rozvoj cestovného ruchu v Trnavskom kraji.

Hru si môžete zahrať na web stránke www.srandon.sk .

Podoba kohéznej politiky EÚ musí zostať zachovaná

Zástupcovia združenia Samosprávne kraje Slovenska (SK8) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) so znepokojením sledujú snahy predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyen oslabiť kohéznu politiku Európskej únie, ktorej vzorom by mohol byť model nástroja obnovy a odolnosti, tzv. Recovery and Resilience Facility – RRF.

Podľa tohto modelu by došlo k centralizácii eurofondov, čo by vo výraznej miere oslabilo efektívnosť tejto politiky po roku 2027, keďže modelu chýbajú zásady prístupu založeného na územiach, konvergencii, viacúrovňovom riadení a partnerstve, ktoré sú pre súčasnú kohéznu politiku jedinečné. Nový model predstavila v rámci svojej opätovnej kandidatúry na predsedníčku Európskej komisie, pričom združenia SK8 a ZMOS zdieľajú obavy predsedu Európskeho výboru regiónov, Vasco Alves Cordeira. Nový model je v rozpore s cieľom Zmluvy pre Územnú kohéziu (článok 174 Zmluvy o fungovaní EÚ).

Kohézna politika EÚ má strategický význam pre všetky európske regióny a dlhodobo prispieva k ekonomickému rastu, sociálnej súdržnosti a udržateľnému rozvoju územia na základe jeho potrieb. Akékoľvek oslabenie tejto politiky by mohlo negatívne ovplyvniť regióny a ich schopnosť reagovať na nové potreby a výzvy.

“Vyzývame na zachovanie silnej kohéznej politiky, ktorá rešpektuje princípy partnerstva a subsidiarity, ako aj na zabezpečenie dostatočných finančných prostriedkov pre územných aktérov na obdobie 2028-2034. Zároveň je potrebné posilniť dialóg medzi Európskou komisiou a európskymi regiónmi, aby sa zabezpečilo, že práve obce, mestá a kraje priamo v území budú mať významnú úlohu pri príprave a realizácií kohéznej politiky EÚ. Našou dlhodobou snahou je regionálne rozdiely zmierňovať, nie naopak,” povedal predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Zástupcovia samospráv sú presvedčení, že zachovanie silnej kohéznej politiky EÚ je nevyhnutným predpokladom pre zabezpečenie harmonického vývoja EÚ. Regionálne rozdiely v rámci EÚ v kontexte jednotného trhu bez silnej kohéznej politiky krytej adekvátnymi finančnými zdrojmi predstavujú výrazné riziko prehlbovania rozdielov regiónov v rámci EÚ a v konečnom dôsledku neželaného zníženia dôveryhodnosti EÚ u obyvateľov členských štátov.

V nadväznosti na súčasné európske diskusie o zmene smerovania kohéznej politiky združenia ZMOS a SK8 sa pripojili k iniciatíve Kohéznej aliancie. Deklarácia tejto aliancie bola prijatá na Európskom summite miest a regiónov v marci 2024 a podporuje pokračovanie kohéznej politiky ako základného piliera EÚ.

“Mestá, obce a regióny sú základnými poskytovateľmi verejných služieb a významnými verejnými investormi. Vykonávajú kompetencie v oblastiach, v ktorých môže EÚ prijímať nariadenia, ako napríklad výstavba a infraštruktúra, doprava a mobilita, vzdelávanie, voda a odpadové hospodárstvo, sociálne začlenenie, životné prostredie, prispôsobovanie sa zmene klímy, miestny a regionálny hospodársky rozvoj, zdravie a ďalšie. Odhaduje sa, že 70 % regulácií EÚ si vyžaduje implementáciu opatrení na miestnej alebo regionálnej úrovni. V tejto súvislosti je prirodzené pokračovať v kohéznom a územnom prístupe v budúcej kohéznej politike EÚ s dostatočnou flexibilitou na financovanie nových priorít vychádzajúcich z potrieb územia. Miestny a integrovaný územný prístup sa musí odrážať vo všetkých fondoch a politikách EÚ, pretože tie sa nakoniec implementujú v našich obciach, mestách a regiónoch,” uviedol Jozef Božik, predseda ZMOS.

Združenia SK8 a ZMOS preto v tejto veci dňa 15. júla 2024 adresovali list novozvoleným slovenským poslancom v Európskom parlamente a predsedovi Európskeho výboru regiónov, aby zdôraznili dôležitosť územnej, sociálnej a hospodárskej súdržnosti počas vypočúvania a hlasovania v Európskom parlamente o znovuzvolení Ursuly von der Leyen za predsedníčku Európskej komisie, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 18. júla 2024.

V priebehu nasledujúcich mesiacov oslovia združenia všetkých slovenských europoslancov s pozvaním na stretnutie k spoločnému stolu ku kohéznej politike po roku 2027.

 

 

Župa žiada o zaradenie štyroch dopravných projektov do strategických investícií Ministerstva dopravy SR

Trnavský samosprávny kraj apeluje na Ministerstvo dopravy SR, aby do svojho zoznamu strategických investícií zahrnulo objekty cestnej infraštruktúry, ktorých výstavbu župa vyhodnotila ako prioritnú. Ide o obchvaty Senice a Jablonice, obchvat Hlohovca vrátane nového mosta ponad rieku Váh a vybudovanie cesty I. triedy Galanta – Medveďov.

„Vzhľadom na neustále narastajúcu intenzitu cestnej dopravy v Trnavskom kraji je potrebné pristupovať k riešeniu tejto situácie komplexne a s nadhľadom. Za najdôležitejšie považujeme vybudovanie obchvatu Senice a Jablonice, a tiež novú cestu I. triedy, ktorá by vytvorila priame spojenie Dunajskej Stredy a Galanty. Zároveň v súvislosti s komplexnou rekonštrukciou mosta cez rieku Váh v Hlohovci, ktorú sme zrealizovali sa ukázalo, že tento most má nadregionálny význam, ako i to, že vybudovanie druhého mosta cez Váh v tejto oblasti je nutnosťou. Aj preto sme oslovili priamo ministra dopravy SR Jozefa Ráža s požiadavkou o zaradenie týchto štyroch dopravných projektov do strategických investícií ministerstva. V uznesení vlády z výjazdového rokovania v Galante je spomenutý napríklad južný obchvat Trnavy a myslíme si, že je potrebné diskutovať aj o ďalších dôležitých úsekoch z Trnavského kraja,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že župa je otvorená spolupráci s ministerstvom dopravy, a zároveň je pripravená sa aktívne podieľať na riešeniach, ktoré prinesú skvalitnenie cestnej infraštruktúry.

Za optimálne riešenie nepriaznivej dopravnej situácie v Senici a v Jablonici považuje župa vybudovanie obchvatov, ktoré by odklonili najmä tranzitnú dopravu z prieťahov dotknutých sídiel. Obchvat Senice je zaradený medzi prioritné úseky dopravnej infraštruktúry, a to na vysokom 30. mieste. Z analýzy Útvaru hodnoty za peniaze vyplýva, že má zmysel ho zaradiť aj do harmonogramu prípravy a výstavby projektov cestnej infraštruktúry.

O nutnosti vybudovať obchvat Hlohovca vrátane nového mosta ponad Váh hovorila župa ešte počas rekonštrukcie súčasného mosta na frekventovanej ceste II. triedy. Touto požiadavkou apelovala župa na ministerstvo dopravy aj v minulom roku. Vtedy na žiadosť župy zadal rezort dopravy Slovenskej správe ciest vypracovať štúdiu realizovateľnosti výstavby cesty I/64 v úseku Nitra – Hlohovec – križovatka D1.

Župa považuje za potrebné aj vybudovanie dopravného prepojenia Galanta – Medveďov novou cestou I. triedy. Tým by sa vyriešil problém s narastajúcou tranzitnou dopravou smerujúcou z hraničného priechodu Medveďov na sever po cestách II. triedy, ktoré nie sú stavané na zvyšujúcu sa intenzitu nákladnej tranzitnej dopravy. Predmetné cesty II. triedy prechádzajú cez viaceré obce v dunajskostredskom a galantskom okrese, ktorých obyvatelia pociťujú dôsledky vzniknutej dopravnej situácie prostredníctvom zvýšeného hluku, vibrácií a znečistenia životného prostredia.

Mladí novinári sa presvedčili, že Trnavský kraj zážitkov je destinácia ideálna na city break

Piešťany, Trnava, ale i Matúšova zem majú čo ponúknuť aj mladším návštevníkom vyhľadávajúcim krátke výlety na zaujímavé miesta. Presvedčili sa o tom novinári a študenti žurnalistiky, ktorí sa zameriavajú na cestovný ruch. Do Trnavského kraja zavítali v polovici júna v rámci medzinárodnej FIJET akadémie.

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj pripravila info cestu pre mladých žurnalistov zo Španielska, Rumunska, Slovinska, Bulharska, Českej republiky, Chorvátska, Turecka, Tuniska a Slovenska  v spolupráci so združením FIJET Slovakia, ktoré je súčasťou svetovej federácie autorov píšucich o cestovnom ruchu. Na Slovensku sa stretli v rámci vzdelávacieho programu, ktorého súčasťou bolo aj poznávanie Trnavského kraja zážitkov. O svoje dojmy sa niektorí z účastníkov delili so svojim publikom už počas info cesty na sociálnych sieťach. Ďalší pripravujú publikovanie článkov, fotografií a krátkych filmov v médiách, pre ktoré pracujú.

Okrem vzdelávania a poznávania destinácie bolo súčasťou programu otvorenie výstavy Travel and emotions, ktorá sa v Esplanade Health Spa Hotel na Kúpeľnom ostrove konala už tretíkrát. Účastníci info cesty ocenili dovolenkovú atmosféru Piešťan, ale zaujali ich aj atraktivity Matúšovej zeme a Trnavy. Slávnostné ukončenie akadémie sa konalo v Neogotickom kaštieli v Galante.

„Novinárov najviac zaujímajú ľudia – ako žijú, ako komunikujú a ako sú pripravení na zahraničných návštevníkov. Trnavský kraj zážitkov ich presvedčil, že má ako destinácia čo ponúknuť aj mladým ľuďom,“ hovorí prof. Ľudmila Novacká, predsedníčka FIJET Slovakia.

„Aktívne trávenie voľného času pri Malom Dunaji, bohatá história šľachtického sídla Esterházyovcov v Galante a kráľovského mesta Trnava, ale aj prekvapivé spojenie Piešťan a svetoznámeho maliara Alfonsa Muchu, to všetko novinárov presvedčilo, že Trnavský kraj zážitkov je destinácia vhodná aj na krátke, ale intenzívne troj-štvordňové výlety na zaujímavé miesta. Takýto city break sme pre nich pripravili, aby svoje dojmy sprostredkovali svojmu publiku,“ hovorí Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj, ktorá vyzdvihla aj fakt, že info cesty v Trnavskom kraji sa zúčastnil aj prezident medzinárodnej federácie FIJET a predsedníčka medzinárodného výboru FIJET akadémie. „Bola to preto príležitosť vymeniť si informácie a podeliť sa o skúsenosti s manažovaním cestovného ruchu v zahraničí,” dodáva A. Mikulová.

Príprava informačných ciest pre zahraničných i domácich novinárov, ale aj komunikácia s médiami je jedným z poslaní organizácií cestovného ruchu. Členovia FIJET Slovakia v apríli tohto roka ocenili profesionalitu KOCR Trnavský kraj v oblasti komunikácie s médiami. Do ankety, na základe ktorej boli ocenenia odovzdané, sa zapojilo viac ako sto žurnalistov.