Stredná odborná škola v Galante zorganizovala súťaž Mladý vodič 2024

Publikované: 16.04.2024/ Aktualizované: 17.04.2024

Szöveg megjelenítése magyar nyelven

Župná Stredná odborná škola technická Galanta zorganizovala v utorok 16. apríla 2024 v areáli SAD Dunajská Streda v Galante nultý ročník súťaže Mladý vodič 2024. Súťaže sa zúčastnili študenti aj bývalí absolventi župnej strednej školy, ktorí aktuálne pôsobia v oblasti verejnej dopravy. Cieľom je upriamiť pozornosť na bezpečnosť premávky, zvýšiť úroveň zručností mladých vodičov a motivovať študentov k profesionálnej práci vodiča.

„Naša župná SOŠ technická v Galante má vynikajúce technické zázemie, napríklad pre štúdium v odbore mechanik mechatronik, autoopravár mechanik, autoopravár elektrikár agromechanizátor, ako aj ďalšie strojárske odbory, o ktorých absolventov je v súčasnej dobe na trhu práce veľký záujem. Naším cieľom je aj prostredníctvom jedinečnej súťaže Mladý vodič zvýšiť pozornosť študentov na bezpečnosť premávky, rozšíriť ich vedomosti a zároveň ich aj motivovať k práci profesionálneho vodiča napríklad vo verenej doprave, kde je ich na celom Slovensku nedostatok,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že škola je zapojená aj do systému duálneho vzdelávania a študenti majú počas štúdia zabezpečený odborný výcvik vo firmách s možnosťou zamestnať sa ihneď po skončení štúdia.

Vedomostný test pozostával z úloh zameraných na dopravné predpisy, dopravné značky, technológie a poskytovanie prvej pomoci. Úlohy odzrkadľovali problematické situácie na cestách a ich riešenie. Praktická časť pozostávala z preverenia šoférskych zručností študentov, ktorí majú viac ako 18 rokov a sú držiteľmi vodičského preukazu. Súťažiaci absolvovali všetky typy parkovania vo vymedzenom čase, a hodnotiacej komisii predviedli napríklad aj otočku o 360 stupňov, cúvanie do garáže a jazdu pomedzi kužele.

Celkovo sa do súťaže zapojilo 17 študentov a absolventov školy, pričom víťazom v kategórií osobný automobil a v kategórií nákladných vozidiel zvíťazil Filip Valášek.

Stredná odborná škola technická v Galante ponúka študentom možnosť študovať v dvoch študijných odboroch, v štyroch učebných odboroch a škola ponúka aj nadstavbové štúdium. Jedným z nadstavbových programov je aj vyučenie sa za vodiča a dispečera. To je určené pre absolventov trojročných učebných odborov stredných odborných škôl, ktorí už majú stredné odborné vzdelanie. Viac o škole nájdete v brožúre KAM NA STREDNÚ.

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek
Boli tieto informácie pre vás užitočné?
ÁnoNie
Send this to a friend
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW