Rozhovor s riaditeľkou Kreatívneho centra Trnava

Podarilo sa nám vytvoriť plnohodnotné prostredie pre rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Starý nevyužívaný meštiansky dom s nádvorím na Hlavnej 17 v Trnave, ktorý si mnohí pamätajú z 90. rokov, prešiel výraznou zmenou. Moderné Kreatívne centrum Trnava vytvára komplexné zázemie na podporu začínajúcich podnikateľských subjektov, ako aj mladých talentov v našom Trnavskom kraji. Na realizáciu tohto osemmiliónového projektu využila Trnavská župa európske zdroje. O plánoch kreatívneho centra a o aktuálnych informáciách sme sa rozprávali so Zuzanou Bezákovou, riaditeľkou Kreatívneho centra Trnava.

Kreatívne centrum je oficiálne otvorené. Mnohí si na túto výnimočnú udalosť pamätáme, keďže v decembri sme centrum slávnostne otvorili, a zároveň aj predstavili verejnosti. Tá si mohla pozrieť nové a krásne priestory. Ako s odstupom času hodnotíš záujem ľudí o nahliadnutie za brány KCTčka?

Toto otvorenie bola pre nás prvá a najväčšia udalosť a veľmi sme sa na neho tešili. A poviem pravdu, že sama som neočakávala – nechcem povedať, že nič – ale nepredstavovala som si to množstvo ľudí, ktoré by mohlo prísť. Boli možnosti, že príde veľa ľudí, menej ľudí, že záujem bude úplne absolútne veľký. Preto bolo pre mňa zaujímavé sledovať, ako to bolo v realite. A stalo sa to, že v podstate od desiatej hodiny, od samotného otvorenia brány, neustále prichádzali ľudia až do sedemnástej, kedy sa otvorenie pre verejnosť skončilo. Záujem nás teda veľmi prekvapil.

Čo počas otvorenia naviac zaujalo návštevníkov?

Hneď sme zaznamenali enormný záujem o prehliadky, ktoré boli komentované a ktoré prebiehali s architektom projektu, pánom Ďurkom, a tiež aj s historikom umenia pánom Kobetičom. O tieto prehliadky bol naozaj veľmi veľký záujem. Ľudia chodili po priestoroch aj samostatne, nielen v rámci prehliadok a pýtali sa nás, rozprávali sa s nami, čo prežili v tejto budove v minulosti. O prehliadky bol teda naozaj veľký záujem. Ďalej aktivity v ateliéroch – tie ľudí pritiahli do naozaj každého ateliéru. Každý si našiel svoju cestu podľa toho, čo ho zaujímalo. A taktiež aj sprievodný program na nádvorí. Tam sme mali vystúpenia umelcov, hlavne lokálnych hudobníkov, spevákov a podobne. Videli sme tam veľký záujem ľudí.

Máš aj nejakú štatistiku o tom, koľko ľudí prišlo?

Spočítať návštevníkov sme vedeli jedine podľa počtu propagačných letáčikov, mapiek a informačných materiálov, ktoré sme pre ľudí pripravili. Podľa našich výpočtov navštívilo náš Deň otvorených dverí do troch tisíc ľudí.

Poďme ešte ale na úplný začiatok, pretože samotnému otvoreniu predchádzali skutočne mesiace tvrdej práce. Dôležitá bola samotná rekonštrukcia objektu a následne aj jeho vybavenie. Vedela by si nám priblížiť tento proces?

Do Kreatívneho centra Trnava som ako riaditeľka až počas rekonštrukcie. Samotná rekonštrukcia sa začala už v septembri 2021 a pokračovala do roku 2023, kedy v prvom štvrťroku bola ukončená a postupne prebiehali ešte práce spojené so zariaďovaním priestoru. Rekonštrukcia bola veľmi náročná, pretože ide o budovu, ktorá má štyri podlažia, 4600 metrov štvorcových a boli tam rôzne požiadavky na tento priestor. Dôvodom je, že ide o historickú budovu, kde sa muselo komunikovať aj s Krajským pamiatkovým úradom v Trnave. Všetky kroky sme museli konzultovať s týmto úradom a museli byť realizované v súlade s nastavenými podmienkami. Rekonštrukcia trvala pomerne dlho a nasledovalo zariaďovanie priestoru, obstarávanie technológií, strojov, vybavenia, ktoré sa nám do  slávnostného otvorenia podarilo zrealizovať.

Zažili ste aj nejaké stresujúce momenty?

Nebudem hovoriť, že týchto momentov bolo veľa, ale bolo ich vcelku dosť, pretože v rámci rekonštrukcie nastávali rôzne situácie, kedy sa musel aj župný úrad vysporiadať s nečakanými situáciami. Bolo potrebné ich operatívne riešiť. Zaujímavé situácie nastali aj s obstarávaním techniky a nábytku, ale všetko sa nám podarilo vyriešiť.

Povedz nám viac o zaujímavých softových aktivitách, ktoré ste v KCT realizovali ešte pred jeho otvorením.

Tieto aktivity súviseli s hlavnou náplňou Kreatívneho centra, čím má byť vzdelávanie a podpora ľudí, ktorí chcú podnikať v kultúrno-kreatívnom priemysle alebo sa chcú posunúť na vyšší level. Išlo napríklad o Inkubátory, ktoré sme pripravili pre nepodnikateľov. Mali sme ich zamerané na jednej strane všeobecne a na druhej strane sme chceli zahrnúť niektoré špecifické oblasti, ako napríklad oblasť hudobnú. Jeden z inkubátorov bol zameraný na spevákov a chceli sme nejakým spôsobom podporiť aj oblasť divadla.

Spomínala si aj spevácky inkubátor a my vieme, že v ňom boli aj vzácni hostia zo skupiny Fragile. Ako sa vám spolupracovalo?

Áno, to bola úplne úžasná spolupráca, pretože sa nám podarilo zabezpečiť špičkových lektorov. Mali sme u nás Janku Golis z a Braňa Kostku, ktorí lektorovali kurzy. Mali sme aj ďalších renomovaných lektorov v rámci inkubátora, určeného pre hudobníkov.

Ako zhodnotili koncept centra a nové priestory?

Braňo Kostka sa s tým priestorom už stretol v minulosti. Spomínal, že v ňom realizoval projekty s trnavskými zbormi. Prekvapila ho však nová podoba centra. Potešilo nás, že obom sa priestory páčili, ale aj možnosti, ktoré celé kreatívne centrum ponúka.

Aké ateliéry v tomto priestore nájdeme?

Celý priestor má približne 4600 metrov štvorcových. Celá obhliadka priestoru aj s výkladom trvala takmer dve hodiny, takže je to naozaj veľké. Máme tu mnohé ateliéry, ktoré sa zúčastnili našej prvej výzvy na akcelerátor. Spomeniem zaujímavú dvojicu Ceruzko a Farbička, ktorých máme v oblasti kreatívy s deťmi. Ďalej tam máme oblasť remesiel, ktorú zastrešuje Zlatá priadka. Ďalej môže zaujať verejnosť ateliér Les i more, ktorý sa zaoberá upcykláciou a kreatívnou tvorbou v oblasti textilu. Určite už mnohí ľudia zachytili, že v našich priestoroch pôsobí súkromná Základná umelecká škola Makuki. Ďalšie subjekty pôsobia v oblasti kultúrno-kreatívneho priemyslu, ale skôr sa zameriavajú už na tú samotnú činnosť. Napríklad kreatívne štúdio Cube, máme tam architektov, ilustrátorov, veľmi známeho tvorcu animovaných filmov Martina Smatanu aj s jeho manželkou, ilustrátorkou Simonou. Tiež u nás nájdete aj marketingovú agentúru, Creative Park, pričom svoje miesto u nás našiel aj Tony Dúbravec, veľmi známa osobnosť z oblasti marketingu.

Ak by mali kreatívci z kultúrneho a kreatívneho priemyslu záujem, máte k dispozícii ešte nejaké voľné priestory?

Práve v týchto dňoch sme uzavreli výzvu na ďalšie ateliéry. Na začiatku roka boli voľné ešte tri ateliéry a prebieha vyhodnocovanie tejto výzvy. Zatiaľ teda neviem povedať, ktoré z ateliérov budú obsadené a či všetky. Je veľká pravdepodobnosť, že po uzavretí budeme môcť povedať, že naozaj všetky samostatné ateliéry sú obsadené.

Vieme, že v centre sa nachádza aj takzvaný technologický FabLab. Vieš nám priblížiť, o čo ide?

Ide o priestor, ktorý obsahuje počítačové vybavenie a strojové vybavenie. Prostredníctvom počítačov si kreatívci môžu  namodelovať naplánované veci, vytvoriť ich na špecializovanom softvéri a potom už tvoriť konkrétne produkty, a to na strojoch, ktoré máme v ponuke, napríklad 3D tlačiarne. Takýmto spôsobom môžu robiť prototypy rôznych predmetov alebo produktov. Ďalej tam máme laserovú gravírovačku a rezačku. Využiť môžu aj papier, prípadne jemnejšie materiály na tvorbu brandových a umeleckých predmetov. Kreatívci vo FabLabe nájdu aj vinylovú rezačku, vyšívacie stroje, ktoré sú tiež prepojiteľné s počítačmi, v ktorom si vytvoria návrh a vyšijú na strojoch.

Ešte nám prosím ozrejmi MediaLab, ktorým centrum disponuje. Pre koho je určený?

MediaLab je priestor, ktorý sme vybavili taktiež špičkovou technikou. Ide o výkonné počítače, ktoré obsahujú aj set pre virtuálnu realitu. V Labe nájdu kreatívci aj tablety, ktoré sú veľkých rozmerov a práca na nich prebieha na profesionálnej úrovni. Tento priestor bude slúžiť pre našich členov, ale aj aj pre nami organizované vzdelávacie aktivity, ktoré budeme ponúkať kreatívnej komunite. V pláne máme ukázať priestory aj deťom a mládeži, pričom chceme rozšíriť spoluprácu so školami.

Veľmi pekné sú aj priestory, ktoré sa nachádzajú v podzemí a domáci si ich určite pamätajú ešte ako klub Archa. Čo v týchto priestoroch nájdeme dnes?

Toto podzemie je v nami označovanej časti B, kde máme v súčasnosti krásny pivničný priestor s tromi miestnosťami, ktoré chceme ponúknuť hudobníkom. Priestory by boli vhodné aj pre divadelné súbory. Išlo by zároveň o priestor, kde by mohli byť menšie koncerty alebo divadelné vystúpenia.

Keď človek vstúpi do samotných priestorov na Hlavnej 17, tak ho ako prvé upúta krásne nádvorie, ktoré je zrekonštruované a dokonca prestrešené. Plánujete to využiť?

Určite áno. Nádvorie Kreatívneho centra Trnava je pre nás zaujímavý priestor, pretože sa nachádza v srdci samotného centra. Výhodou je, že ide o prestrešený priestor, ktorý je vhodný na organizovanie podujatí v centre mesta. Teší nás záujem od organizátorov podujatí mimo kreatívneho centra, ktorí by chceli usporiadať svoje podujatie na tomto nádvorí. Samozrejme, z našej vlastnej produkcie pripravíme tiež podujatia, ktoré podobne, ako pri slávnostnom otvorení, sa budú konať aj na tomto nádvorí.

Na aké aktivity sa v roku 2024 môžeme tešiť?

Plány máme rozsiahle. Momentálne prechádzame uzatváraním celého programu na rok 2024 a plánujeme štyri väčšie podujatia na nádvorí a v takmer celých priestoroch kreatívneho centra. Veľkou témou sú rovnako podujatia externých subjektov u nás. To znamená, že sa nám črtajú zaujímavé spolupráce, či už s divadlom, s mestom Trnava a ešte ďalšími subjektami, ktoré v tejto chvíli asi úplne nechcem prezrádzať, ale budeme ich určite včas komunikovať. Naše ďalšie plány nesúvisia len s organizovaním verejných podujatí, ale aj vzdelávacích podujatí, ktoré budeme pripravovať počas tohto roka a týkajú sa FabLabu, Medialabu a dielne.

Projekt Kreatívneho centra Trnava vznikol na základe spolupráce Trnavského samosprávneho kraja, mesta Trnava a Ministerstva kultúry SR a jeho celková cena bola stanovená na 8 miliónov eur. Na obnovu kultúrnej pamiatky a vybavenie Kreatívneho centra Trnava získala župa príspevok 7,7 milióna eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu /IROP). S mestom Trnava, ktoré je majiteľom budovy, sa župa dohodla na 14 ročnom prenájme, a to do roku 2034.

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek
Boli tieto informácie pre vás užitočné?
ÁnoNie
Send this to a friend
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW