Odštartovala súťaž Vráťme knihy do škôl, ktorá motivuje deti čítať aj písať

Publikované: 16.02.2024/ Aktualizované: 19.02.2024

Szöveg megjelenítése magyar nyelven

Od 15. februára sa môžu materské, základné a stredné školy na celom Slovensku zapojiť do 12. ročníka obľúbenej čitateľskej súťaže Vráťme knihy do škôl. Jej hlavným cieľom je motivovať deti k čítaniu kníh. Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok.

„Pravidelné čítanie kníh je ako nikdy nekončiaca dobrodružná cesta objavovania. Vďaka čítaniu sa môžeme stretnúť so zaujímavými ľuďmi, ísť na zaujímavé miesta a ako bonus rozvíja kreativitu a porozumenie. Aj preto sa Trnavská župa pripojila k organizácii už 12. ročníka čitateľskej súťaže Vráťme knihy do škôl. Verím, že všetci zúčastnení niečo nové zažijú,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že župa odmení troch vyžrebovaných z Trnavského kraja.

Do súťaže sa dá zapojiť jednoducho. Stačí si prečítať ľubovoľnú knihu a napísať o nej krátky referát v rozsahu maximálne dve strany. Čitateľ v ňom má objasniť, prečo si vybral danú knihu a čo mu dielo prinieslo. Škôlkari nakreslia obrázok s pomocou učiteľa či rodiča. Žiaci I. stupňa základných škôl môžu poslať buď text, obrázok alebo oboje. V súťaži sa neposudzuje literárna kvalita príspevkov, dôležité je čítať. Z doručených príspevkov sa víťazi pre jednotlivé kategórie určujú žrebovaním. Mikropoviedky majú mať rozsah jednu až dve normostrany.

Uzávierka súťaže je 1. apríla 2024. Súťažiaci môžu získať množstvo zaujímavých cien. Ocenená bude aj najaktívnejšia škola ako aj Knižní anjeli, ktorí vedú mládež k literatúre. Na túto cenu navrhujú študenti knihovníka, učiteľa slovenského jazyka či vychovávateľa, ktorý u žiakov podporuje záujem o čítanie. Slávnostné vyhlásenie víťazov a odovzdávanie cien sa uskutoční na konci apríla.

Súťaž Vráťme knihy do škôl organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s občianskym združením Učenie s úsmevom, Trnavskou župou ako aj s ďalšími samosprávnymi krajmi na Slovensku. Viac informácii o projekte nájdete tu: www.vratmeknihydoskol.sk.

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek
Boli tieto informácie pre vás užitočné?
ÁnoNie
Send this to a friend
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW